vineri, 11 mai 2012

Zambila de apaZambila de apa este originara din raul Amazon, America de Sud. Planta a fost introdusa in Statele Unite ale Americii in anul 1884, la Expozitia Cotton States, in New Orleans, statul Louisiana. Aceasta s-a raspandit in sudul Americii, iar in 1895 a fost identificata in Florida.
In anul 1904 a fost mentionata prezenta sa si in California. Aceasta planta atractiva a fost adusa de turisti in peste 80 de tari din lume in secolul trecut.
In prezent, este intalnita in statele din sudul SUA, New York, Virginia, Kentucky, Missouri, Alabama, Texas,  si California, populand aproape doua milioane de hectare de rauri si lacuri.
Zambila de apa este o planta acvatica ce poate ajunge pana la inaltimea de 0,5 metri. Aceasta creste pe lacuri, iazuri, rauri si mlastini.
“Aceasta planta creste abundent in apele cu un mare continut de nutrienti si de aceea este utilizata in epurarea apelor uzate. Poate suporta variatii mari de nivel al apei, curenti,  si cantitati reduse de nutrienti. Sistemul radicular este populat de multe nevertebrate si insecte, iar frunzele sunt consumate de unele pasari”, a explicat cercetatoarea Marioara Godeanu.
1 hectar de zambile de apa ar putea sa acumuleze din apele menajere azotul generat de aproape 595 de persoane
Zece zambile se pot inmulti pana la 60.000 si pot acoperi un hectar de apa in doar opt luni
Marioara Godeanu, prof. univ. dr.
Un hectar de zambile de apa genereaza o cantitate de oxigen care asigura necesarul pentru 500 de persoane timp de 24 de ore
Marioara Godeanu, prof. univ. dr.
Biomasa este utilizata in fabricarea hartiei, in industria farmaceutica si in cosmetica, este un foarte bun compost pentru ameliorarea solurilor
Veronica Gitye, dr. ing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inainte de a comenta, te rog sa ai in vedere urmatoarele:

-pe acest blog se foloseste un limbaj civilizat. Daca eu ma abtin de la injurii, te rog sa faci la fel, macar din respect pentru cei care viziteaza acest site.
-libertatea de exprimare inseamna ca ai dreptul sa ai o opinie diferita de a mea, nu inseamna ca ai dreptul de a jigni alti comentatori sau autorul articolului. Folosirea unui limbaj licentios sau atacuri personale, vor duce la stergerea comentariului.